Aparatele ortodontice mobile și mobilizabile

Ce este aparatul mobil?
Aparatele ortodontice mobile sunt indicate doar copiilor în general cât timp mai există dinţi de lapte pe arcadă. Sunt folosite în general pentru a stimula creştera arcadelor facilitând alinierea dentară sau pentru corectarea unor mici malpoziţionări În funcţie de problemele existente, pot reprezenta singurul tratament (cu condiţia ca ele să fie purtate zilnic suficiente ore) alteori doar îmbunătăţesc situaţia clinică, reducând timpul de purtare al unui aparat fix.
Sunt realizate din materiale viu colorate pentru a-i atrage pe micii pacienţi. Aparatele ortodontice funcţionale reprezintă o alternativă importantă în arsenalul terapeutic în perioada de creştere a copiilor.
Ele pot stimula sau din contră inhibă creşterea unuia din maxilare, ajută la corectarea unor obiceiuri vicioase (respiraţie orală, sugerea degetului), sau corectează dezechilibrele musculaturii faciale (limba, buze, etc).


Activarea aparatului mobil
În primul rând micul pacient şi parinţii lui trebuie să ştie că aparatul se poarta minim 16 ore pe zi. Dinţii şi oasele au întodeauna o tendinţă de a reveni la poziţia iniţială, de aceea timpul de purtare trebuie să fie considerabil mai mare decât cel de revenire, pentru a consolida noua poziţie obţinută. De regulă aparatul va fi purtat noaptea şi pe perioada cât copilul este acasă, dacă doreşte să-l poarte şi la şcoală cu atât mai bine.
IMPORTANT!
-
ln primele ore de la aplicare copilul poate avea o salivaţie crescută. Este doar temporară şi va trece în scurt timp. Folosirea unor bomboane/dropsuri făra zahar ajută la adaptare.
-
Vorbirea poate fi afectată în special în primele zile de acomodare; copii pot citi cu voce tare o poveste sau lecţia de a doua zi de la şcoală pentru a se obişnui mai repede.
-
În perioadele în care aparatul nu este purtat el se păstreaza în cutiuţa destinată acestuia, primită de la medic.
-
Trebuiesc respectate indicaţiile medicului privind numarul de ore de purtare zilnică.
-
Dupa îndepartarea aparatului acesta este igienizat folosind apă şi săpun şi eventual o periuţă moale (vechea periuţă de dinţi, perie de unghii). La nevoie pot fi folosite pastile speciale pentru igienizarea protezelor (ex. Corega)


Trebuie făcut tot posibilul ca să nu existe motive de nepurtare a aparatului, de aceea trebuie să luaţi legatura cu ortodontul dumneavoastră dacă aparatul şi-a pierdut din menţinere sau jenează, orice zi de nepurtat este un pas înapoi. Prin acţionarea şurubului cu ajutorul cheiţei ortodontice primite odată cu aparatul cele două părţi din acrilat se departează şi astfel prin presiune arcada dentară este "forţată" să se mărească în sens transversal (să se lărgescă).
Croşetele acţionează asupra dinţişorilor pentru poziţionarea lor şi menţinerea lor într-o pozitţie corectă.